{ "title": "Araba Kullanmanın Püf Noktaları", "image": "https://www.pufnoktalari.gen.tr/images/Araba-Kullanmanin-Puf-Noktalari-99467.jpg", "date": "21.01.2024 05:50:11", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Araba Kullanmanın Püf Noktaları, Günümüzde ulaşımın çoğunluğu karayolu ile yapılmaktadır. İnsanlar günlük yaşamlarında bir yerden başka bir yere giderken kendi araçlarıyla gidip gelmeyi çoğunlukla istemektedir. Tabii aracı da genellikle kendisi kullanmak durumundadırlar. Hal böyle olunca araç ile trafiğe çıkmak biraz bilgi ve birikim istemektedir. Birikim zaman içerisinde araç kullandıkça olacaktır. Bilgi ise zaman ayırarak araştırma yapmakla elde edilecektir. Araç kullanmak durumunda olanlar için araba kullanmanın püf noktaları mutlaka öğrenilmelidir.

Araba Kullanmanın Püf Noktaları: Her şeyden önemlisi kullanılacak aracın teknik yapısını ve donanımlarını bilmelidir. Aracın tüm özelliklerini bilmeleri mutlaka önemlidir. Ancak sürüş sırasında arıcın hız, fren kapasitesi, manevra becerisini iyi bilmelidir. Aracın donanımını tanımalı ve kullanabilmelidir. Bunlar genel bilgilerin başıdır.

Kişisel Ayarlar: Sürücü araca oturunca kendine göre koltuk, ayna ve varsa direksiyon ayarlarını yapmalıdır. Koltuğu pedallara rahat bir şekilde ulaşacak ve görüşü rahat bir biçimde olmalıdır. Aynaların ayarı ise yan aynalar biraz arkayı görecek şekilde görüşüne göre, dikiz aynası da arka camı tam ortalayacak biçimde olmalıdır. Bu ayarlar sürücüye rahatlığı ve trafikte güvenli sürüşü sağlar.

Kurallar: Hayatın her anında karşımıza çıkar. Aslında tüm kurallar insanların güvenliğini ve diğer insanlara da saygılı olmamızı sağlamaktadır. Kuralların olmadığı bir dünya yaşanmaz hale gelir. Bunları düşünerek trafik kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Kurallara uymak bireyin önce kendisinin daha sonra da diğer insanların can güvenliğini sağlar.

Uygun hız: Sürüş hakimiyetini elden bırakmamak için aracın hızı yol şartlarına göre ayarlanmalıdır. Özellikle öndeki araç takip ediliyorsa her an duracakmış düşüncesi ile takip mesafesi, kullanılan aracın fren kabiliyetini düşünerek ayarlanmalıdır. ABS gibi fren sistemleri olmayan araçların frene basıldığında güvenli duruş seyir hızının yarısı kadar olduğu unutulmamalıdır. Yüksek hızlarda ani frene basmak, sürücüye aracın kontrolünü kaybetmesine ve savrulmalara sebebiyet verebilir. Yol şartlarına uygun bir hızda kullanmak can güvenliği için her zaman gereklidir.

Vitesi Geçişleri: Manuel vitesli olan araçlarda vitesler, devire göre kullanılmalıdır. Birinci vites kalkış vitesidir, araç kalktıktan sonra ikinci vitese geçilmelidir. Uzun süre düşük viteste aracı kullanmak motor aksamını zorlar ve yakıt sarfiyatını da artırır. Bunu düşünerek aracın hızı; birinci viteste 0-20 km arasında, ikinci viteste 20-40 km arasında, üçüncü viteste 40-60 km arasında, dördüncü viteste 60-80 km arasında ve beşinci vites ise 80 km üzerinde kullanılırsa motor devri açısından oldukça verimlidir.

Yokuşta Yapılabilecekler: Yokuş çıkılırken vites hıza göre ayarlanmalıdır. Yüksek vites aracı zorlar fazla yakıt tüketir ve araç tırmanışı bırakır. Düşük viteste gaza fazla yüklenmek de yine yakıt sarfiyatını artırır ve motora zarar verir. Yokuşa tırmanmadan hıza uygun vitese geçilmelidir. Yokuş tırmanırken vites küçültmek aracın durmasına neden olabilir. Yokuşta duran aracı kaldırmak ise debriyajı tam bırakma anında gaza basılması ile olacaktır. Buna aklınız kesmez ise en güzeli el frenini kullanarak kalkıp kalkıştan sonra da el frenini indirmelidir.
" } ] }