Çorba yapmanın püf noktaları, elbette yapılan çorbaya göre değişiklik gösterir. Çorba, soframızın ve bebek gıdalarımızın olmazsa olmazıdır. Çorba denilince akla daha çok geleneksel olarak hazırlanan şehriye, tarhana, mercimek gibi herkesin kolaylıkla yapacağı çorbalar gelir. Oysaki çorba kültürüne her geçen gün yeni bazı tarifleri katılmaktadır. Yemek çeşitleri içinde hazırlaması en kısa süren ve zahmetsiz olan çorbadır. Hatta evde yemek olmasa bile genellikle bir tencere çorba hazır bulundurulur. Bu kadar çok pişirilen çorbanın lezzetli ve güzel görünmesi için bazı hususlara dikkat etmek gerekir.
Çorba yapmanın püf noktaları nelerdir?
Yoğurt ve yayla çorbası en riskli çorba çeşitlerindendir. Bu çorbalarda yoğurt kullanılmaktadır ve yoğurt ısındığı zaman hem tat hem de görüntü olarak değişme özelliğine sahiptir. Eğer bazı noktalara dikkat edilmezse çorba peynir gibi kesilir. Bu durumu engellemek için çorbanın yapımında mutlaka soğuk su tercih edilmeli ve çorba ateşten indirilinceye kadar kesinlikle içine tuz atılmamalıdır. Yine yumurta kullanılması, çorba pişinceye kadar aynı kaşıkla içinden hiç çıkartmadan aynı yöne doğru yavaş yavaş karıştırılması gerekir. Tabi çorbanın içine bir şey ilave edilecekse çorbadan başka başka bir kaşıkla biraz alınıp ılık hale getirilerek katılması gerekir.
Lezzetli bir tarhana çorbasının en büyük riski topak topak olmasıdır. Her yörenin tarhanası farklı olsa da unla yapılan tarhananın çorba yapımında kullanılması halinde tarhana mutlaka soğuk suya atılmalı ve kaynayana kadar arada bir kısık ateşte karıştırılmalıdır. Tabi tarhana en iyi tavuk suyu ve karabiberle lezzetli olur.
Kırmızı mercimek çorba yapmanın püf noktalarına gelince çorbaya renk vermek için salça kullanmayın. Onun yerine havuç ve kırmızı taze biberi tercih edin. Bir de mercimeğin dibi çabuk yanar ve hemen yanık kokar. Bu nedenle kısık ateşte yeterli suyla pişirin.