Güzel kek yapmanın püf noktaları; Kek yapımı en kolay hamur işlerinden bir tanesi olarak görüldüğü için aniden gelen misafirler için çok fazla tercih edilir. Oysaki kekin kıvamını tutturmak çok kolay değilidir. Hatta her seferinde aynı malzeme kullanıldığı halde ortaya çıkan sonuç her zaman aynı olmaz. Bazen katı bir kekle bazen de az kabaran bir kekle karşı karşıya kalabilirsiniz. Evde bulunan malzemelerle her zaman değişik kek tariflerini deneyebilirsiniz. Fakat hangi kek çeşidini yaparsanız yapın aşağıda sayılan bazı püf noktalarına dikkat ederseniz yapacağınız kek hem daha iyi kabarır hem de çok daha lezzetli olur.
Güzel kek yapmanın püf noktaları nelerdir?
Güzel kek denilince akla ilk olarak kekin iyi kabarmış olması gelir. Bir kekin iyi kabarması için kullanılan kabartma tozu miktarına dikkat etmek gerekir. Standart büyüklükteki bir kek kalıbı için hangi marka olursa olsun 1 adet kabartma tozu miktar olarak az gelmektedir. Kabartma tozunun üzerinde genellikle ne kadar un için kullanılacağı yazar. Bu hususa dikkat etmek gerekir.
Kekik iyi kabarması için unun tüm sıvı malzemeler karıştıktan sonra elenmesi önemlidir. Tabi kabartma tozu da mutlaka elenerek kullanılmalıdır. Fakat kabartma tozunu en son eleyin ve onu kattıktan sonra artık kek malzemesini çok karıştırmayın.
Kek için kullanılacak yumurtanın oda sıcaklığında olması ve mümkünse beyazlar ve sarılarının ayrı ayrı çırpılması tavsiye edilir.
Keki kalıptan kaldırmakta zorlanmamak için kalıbı tereyağıyla yağlayıp un veya susam ekin. Özellikle içine meyve atılarak yapılan kekin kalıpta kalma ihtimaline çok dikkat edilmelidir. Çünkü meyveler hacim nedeniyle kabın dibine çöker ve yapışır.
Kek hamuruyla keki pişirmek istediğiniz fırın kabının büyüklüğü orantılı olmalıdır. Eğer kek hamuru kaba ince gelirse kek kurur. Kalın olduğunda da hamur kalabilir. Kek hamuru kaba döküldüğünde yaklaşık 2 parmak kalınlığa ulaşmalıdır.
Güzel kek yapmanın püf noktalarından bir diğeriyle kekin ısı ve hava kaybetmeden pişmesini sağlamaktır. Bu nedenle kek pişinceye kadar fırının kapağını hemen açmayın ve mümkünse piştikten sonra da kapağını hafif açıp ılık haldeyken fırından çıkartın. Böylece kabaran kekin havası kolay kolay sönmez.
Kekin şeker ve yumurtasını çırptıktan sonra katılacak malzemenin artık mikserle değil kaşıkla çırpılması iyi kabarması için önemlidir.
Tabi kekin süt mü yoksa yoğurtla mı yapılacağı da çok önemlidir. Sert keki seviyorsanız süt, yumuşak keki tercih ediyorsanız yoğurt kullanın.