Güzel köfte yapmanın püf noktaları; denildiğinde herkesin aklına farklı şeyler gelir. Çünkü her kesin damak zevki birbirinden farklıdır. Fakat asgari şartlarda herkesin hoşuna gidecek güzel görünümde ve lezzette bir köfte yapmak için bazı hususları göz önünde bulundurmakta yarar bulunmaktadır. Köfte fırında, mangalda veya tavada değişik şekillerde pişirilen bir et yemeğidir. Bu özel lezzet çoğu bayanları zor durumdan kurtarır.
Güzel köfte yapmanın püf noktaları nelerdir?
Köftenin lezzetli olmasıyla kullanılan etin yakından ilgisi bulunmaktadır. Et ne kadar doğru seçilirse köfte o kadar güzel olur. Köfte için kıymanın yağsız olması kuru olmasına neden olur. Çok yağlı olursa da köfte daha pişerken neredeyse yarı yarıya küçülür. Bu nedenle az yağlı kıyma tercih edilmeli ve yoğururken bir miktar yağ ilave edilmelidir.
Köfte harcının içine yağlı ve lezzetli olması için aşar peyniri rendesi katabilirsiniz.
Güzel köfte yapmanın püf noktalarından bir diğeri de kullanılan baharatlarla ilgilidir. Köfteye lezzet veren şey kuru soğan, sarımsak ve kimyondur. Bu üçlü mutlaka kullanılmalıdır. Tabi arzu ederseniz başka baharatlar da tercih edebilirsiniz.
1 kilo kıymadan 35 civarında köfte çıkar. Kıymayı kolay toplama ve suyunu çekmesi için kullanılan ekmek kırığının miktarında aşırıya gitmek köftenin tadını kaçırır. 1 kilo kıymaya konulacak ekmek kırığı 1,5 çay bardağı kadar olabilir.
Köfte malzemesini bir araya getirdikten sonra ne kadar iyi ve uzun süre yoğurulursa köfte o kadar güzel olur. Hatta arada bir kıymayı elinizde toparlayıp hızlıca yoğurma kabına atın. Böylece köfte daha kolay şekil alır.
Yoğurulan köfte harcı mutlaka yarım saat kadar serin bir yerde dinlendirilmelidir.
Bu arada güzel bir köfte yapmak için mutlaka dana eti tercih etmeye özen gösterin. Çünkü diğer etler hem ağır kokar hem de yağlı olur.