İrmik helvasının püf noktaları; Türk mutfağında özellikle eski Osmanlı mutfağından gelen özel bir helva kültürü bulunmaktadır. Hem mutlu günlerin hem de üzüntünün sembolü olarak görülen helvanın yapımı çok kolay görünse de işin salı pek öyle değildir. Ne var ki helva yapmakta deyip malzemeyi yağda hızla kavurup üzerine hemen şerbeti döküp helva hazırlayan çok insan bulunmaktadır. Ancak helva da tıpkı diğer yemek ve tatlı çeşitleri gibi emek istemektedir. Özellikle irmik helvasının yapımı daha risklidir. İrmik helvasının tane tane olması gerekir. Doğal olarak herkes bu kıvamı kolay kolay tutturamaz.
İrmik helvasının püf noktaları nelerdir?
İrmik helvasının güzel olması için bol yağ kullanılması gerekir. Özellikle tereyağı kullanılarak yapılan irmik helvası daha lezzetli olur.
Helvanın irmiği normal ayarda ateşte en geç 10 dakikada kavrulur. Fakat burada önemli olan şey irmiği kavurmak değil irmik helvasını doğru yapmaktır. Bunun için ocağı en kısık ayarına getirip irmiği yavaş yavaş kavurun.
İrmik helvası suyla, sütle veya her ikisi karıştırılarak yapılabilir. Sür irmik helvasının rengini daha çok açar ve topak topak kalmasına neden olabilir. Bu nedenle suyla karıştırmak daha doğru olur.
İrmik helvasını kavurduktan sonra sıvı malzemeyle tıpkı pilav pişirir gibi pişirmek gerekir. Bu aşamada toz şekeri eklerseniz irmik birbirine yapışır. Bu nedenle toz şekeri helvanın suyu çekildikten sonra ekleyip 1-2 taşım karıştırmak daha doğru olur.
İrmik helvasına en çok yaşan şey dolmalık fıstıktır. Fakat dolamık fıstığı irmik kavrulurken atarsanız fıstıklar kızarır ve lezzeti değişir. Bu nedenle fıstığı toz şekerle birlikte ilave etmeye özen gösterin.
İrmik helvasının toz şekeri fazla gelirse irmik katılaşır. Hatta çok fazla olduğu durumlarda sert bir kütleye bile dönüşebilir. Bu nedenle ölçüye dikkat edin.
İrmik helvasının püf noktalarından bir diğeri de kavrulurken tencerenin kapağının açık olmasıdır. Böylece kavrulma derecesi daha iyi kontrol edilir. Fakat su ve toz şekerin ilave edilmesinden sonra tencerenin kapağını kapatabilirsiniz.
İrmik helvası piştikten sonra 1 saat kadar kapağı kapalı dinlendirin. Daha sonra tahta bir kaşıkla iyice karıştırıp varsa topakları açın. Bu aşama tane tane irmik helvası yapabilmek için çok önemlidir.