Kahve yapmanın püf noktaları, cezvede kahvenin tadı bir başka diyenler için çok önemlidir. Günümüzde yapılan pek çok araştırmaya göre günde bir fincan kahve tüketmenin insan sağlığı üzerinde birçok faydası bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu gibi araştırma sonuçları ve kazanılan alışkanlığa bağlı olarak günde bazen bir bazen daha çok kahve tüketen insanlar bulunmaktadır. Her geçen gün yeni elektronik mutfak araç gereçleri üretilmektedir. Kahve makinesi de bu eşyalar arasında yer almaktadır. Kahve makinesinin özellikle kalabalığa yapılacak kahve ikramında oldukça pratik olduğu tartışılmaz. Fakat hala klasik usulde yapılan kahveyi sevenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Fincan ve cezve ikilisini ayrı düşünemeyenler için lezzetli kahve içmek ya da ikram etmek çok önemlidir. Kahve deyip geçmeyelim. Üç yudumda içilen bir içecek olsa da kahvenin hatırının ali olması kahveyi de özel kılar. Tabi bir de kahvenin genç kızlar için özel bir anın simgesi olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle de güzel kahve yapıp beğeni kazanmak onlar için daha önemli olabilir. Hangi amaçla yapılacak olursa olsun pişireceğiniz kahveyi aşağıda sayılan püf noktalarına dikkat ederek yaparsanız elde edilen sonuç sizi de memnun edecektir.
Kahve yapmanın püf noktaları nelerdir?
Kahveye su ve toz şeker ilave edilerek pişirilir. Bu maddeler içerisinde en önemli olan malzeme tabi ki kahvedir. Lezzetli bir kahve yapmanın sırrının kahvenin taze ve kaliteli olmasından geçtiğini unutmayın. Bu nedenle kahveyi bildiğiniz ve kalitesini ispatlamış yerlerden almaya özen gösterin. Ayrıca kahvenin taze kalmasını sağlamak için haftalık kullanılacak kadar almaya gayret edin. Bunun için de pakette satılan kahveler yerine yanınızda taze çekilen kahveyi almak gerekir. Kahveyi nemli yerde muhafaza etmeyin.
Her bir kahve fincanı için ideal ölçü bir tatlı kaşığı dolusu kahvedir. Ayrıca her fincan için ölçerek koyun.
Kahve kadar kullanılacak suda kahvenin iyi köpürmesini sağlar. Bunun için içme suyunu tercih edin. Cezveye önce suyu daha sonra da kahve ve şekeri ilave edin. Sakın karıştırmayın. Ne kadar az karıştırırsanız o kadar köpüklü olur.
Eğer mümkünce bakır cezve tercih edin. Kahveyi ocağın en küçük gözüne ve mum ışığına koyun. Başından ayrılmadan bekleyin. Bir süre sonra ses gelmeye ve kabarmaya başlar. Sakın taşırmayın.
Bu arada kahve yapmanın püf noktaları kadar sıcaklığı da önemlidir. Kahve pişerken fincanları sıcak suyla ısıtın. Köpüren kahvenin üzerinden fincanlara boşaltın ve tekrar cezveyi ocağa koyun. Tamamen kaynadığında ise fincana yavaşça boşaltın.
Kahvenin iyi köpürmesi için su yerine maden suyu da kullanabilirsiniz.