Kalıpta kek pişirmenin püf noktaları; Eskiden sadece tepsi keki veya kömürlü kalıpta kek yapılırken son yıllarda teflon, silikon kek kalıpları ve kelepçeli kalıpların üretilmesiyle bu malzemelerin de kullanımı artmıştır. İster silikon ister başka malzemeyle üretilmiş olusun kalıpta yapılan kekin fiziki görünümü hiç tartışmasız daha şıktır. Fakat kalıpta kek yapmanın da kendisine ait pek çok riski bulunmaktadır. Eğer kalıbın diline aşina iseniz işiniz bir nebze daha kolay olabilir. Kalıpta kek pişirmenin dezavantajlarından bazıları kekin içini iyi çekmeyip hamur kalması, kalıbın ortasından taşması veya kalıptan kalkması olarak sayılabilir. Kalıpta yapılan kek malzemesiyle diğer kek malzemeleri arasında çok fark yoktur. Yani hemen hemen her kek rahatlıkla kalıpta pişirilebilir. Burada önemli olan şey kalıba dökülecek kek hamuru miktarının iyi ayarlanmasıdır.
Kalıpta kek pişirmenin püf noktaları nelerdir?
Kalıpta kek pişirenlerin karşılaşacağı ne büyük sorunlardan birisi olan kekin kalıptan çıkmaması derdini başında çözmek gerekir. Bunun için kalıbın ter yağı veya sıvı yağla çok iyi yağlanması tavsiye edilir. Ayrıca un veya susam gibi bazı besin maddeleri ekildiğinde de kek kolaylıkla kalkacaktır.
Kekin hamurunu yapmaya başladığınızda keki hangi kaba uygun olarak yaptığınıza da bir karar vermiş olmanız gerekir. Çünkü kek hamurunun fazla veya eksik olması pişirilen kekin kötü olmasına neden olur. Örneğin eğer kek harcı fazla gelirse bazı kalıpların ortası kısa olduğu için bu göbek kısmından hamur taşabilir. Bu durumda kek kalıbı hem de fırın kirlenir.
Kalıpta kek pişirirken fırının kapağının hiç açılmaması tavsiye edilir. Fırının kapağı her açıldığında ısı kaybı gerçekleşir. Ayrıca kabaran kekin de havası söner.
Kalıp tepsiye göre daha dar olduğu için hamur daha kalın olur. Bu nedenle kalıpta pişen kekin hamur olma ihtimali her zaman daha fazladır. Bu durumu engellemek için önceden ısıtılan fırının çok sıcak olmaması gerekir. Aksi halde kekin üzeri hemen kızardığından içine daha zor ısı gider ve kek hamur kalır. Yine keki mutlaka önce 170 derece gibi bir ısıda pişirmeye başlayın daha sonra kabardığını gördüğünüzde ısıyı biraz daha aşağıya çekin. Böylece kek içini daha iyi çeker.
Kalıpta kekin pişip pişmediğini en iyi kürdan kullanarak kontrol edebilirsiniz. Eğer kek içini çekmemişse fakat iyi kızarmış ise üzerine bir yağlı kâğıt koyup kısık ayarda içini çekmesini bekleyebilirsiniz. Kalıpta kek pişirmenin püf noktalarına uyarsanız yaşadığınız sorunlardan kurtulabilirsiniz.