Kek yapmanın püf noktaları; Pek çok insanın basit bir hamur işi yerine koyduğu kekin lezzetli olması için bazı hususlar önem arz etmektedir. Basit bir salata ya da çorba da olsa mutfakta hazırlanacak her yemek ayrı bir emek ister ve verilen emeğin boşa gitmemesi için bazı koşullara azami dikkat etmek gerekir. Bu nedenle kişini kendine olan güvenini kaybetmesine de engel olmak adına bazı püf noktaları bilmek çok önemlidir. Her kekin yapımı aşağı yukarı aynıdır. Sadece kullanılan malzeme ve pişirme kabı değişiklik arz edebilir. Sözün özü kek deyip geçmeyelim ve her tarif için rahatlıkla uygulanabilecek bazı önerilere kulak verelim. Bu öneriler ve püf noktaları sayesinde eliniz bir süre sonra güzel kek yapmaya alışır ve siz bile kendinize hayret edersiniz.
Kek yapmanın püf noktaları nelerdir?
Bir kekin güzel olması için demek kekin sünger olması, iyi kabarması ve tadının yeterli olması anlaşılır. Bunu sağlamak için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir.
Lezzetli bir kek yapmanın sırrı kek yapımında kullanılacak malzemeyle yakından ilgilidir. Kullanılan malzeme ne kadar taze ve kaliteli olursa kek de o kadar başarılı olur.
Kekin yapımında kullanılan malzemenin kalitesi kadar kullanım miktarı da önemlidir. Eğer kekin malzemesi az konulursa hem kek ince olduğu için kurur hem de çörek gibi yavan olur. Bu durumda kekin yağı, sütü, yumurtası ve diğer malzemeleri kararında kullanılmalıdır. Örneğin kek normal ebatlarda bir fırın kabına yapılacaksa 1 su bardağı sıvı yağı 2-3 adet yumurta ve en az 1 su bardağı toz şeker mutlaka kullanılmalıdır. Birçok bayan yaptığı keki yeterince kabarmadığından şikâyet eder ve 1 paket kabartma tozu kullanmaya devam eder. Oysaki 1 paket kabartma tozu verilen bu ölçülerdeki kek hamurunu kabarmaya yetmez. İlave olarak 1 çay kaşığı silme miktar kabartma tozu daha kullanabilirsiniz.
Eğer kek kalıbından keki zor çıkarmak gibi bir durumunuz yoksa ve yumuşak kek seviyorsanız kekin hamurunu daha akışkan yapmanız gerekir. Ayrıca yoğurt kullanılan kek her zaman daha yumuşak olur ve iyi kabarır. Fakat meyveli kek yapacaksanız hamuru sakın akışkan yapmayın ve mümkünse yoğurt yerine süt kullanın. Kekiniz daha başarılı olur.
Un ve kabartma tozunun elenerek kullanılması tavsiye edilir. Bu malzemeler elendiğinde kek hamuru daha iyi hava alır ve güzel kabarır.
Ayrıca fırının kapağını pişme süresi boyunca açmamak, kekin kabartma tozunu en son eklemek, tepsiyi sağa ve sola hareket ettirerek hamuru dağıtmaya çalışmak da iyi kek yapmanın püf noktalarından bazıları olarak sayılabilir.