Şam tatlısı püf noktası, baba tatlısı, şambaba ya da şambali tatlısı olarak da bilinip yapılmaktadır. Şam tatlısı aynı zamanda revani tatlısı gibi hazırlandığından bir irmik tatlısı olarak da bilinir. Şam tatlısı özellikle Ramazanlarda hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Tıpkı lokma tatlısı gibi tercihleri kendine çeken Şam tatlısı, Arap mutfağından bizim mutfaklarımıza kadar ulaşmış bir tatlı tarifidir. Şam tatlısı püf noktaları bilindiği sürece, her zaman yüz güldürücü bir tatlı ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Şam tatlısı ülkemizde daha çok İzmir ve çevrelerinde bilinmekle birlikte, o bölgelerde yapılmaktadır. Havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez İzmirliler bu lezzeti ayrı bir güzel yaparlar.
Şam tatlısı, yoğurt, irmik, un, toz şeker, kabartma tozu ve vanilya gibi hemen hemen her evde bulunan malzemeler ile kolaylıkla hazırlanan bir tatlı çeşididir. Tatlının malzemelerinin kolay olması ile kendisi de yapılışıda o denli basittir. Şam tatlısının üzeri için badem, fındık ya da fıstık gibi kuru yemişler koyabilirsiniz. Bunlar tatlının lezzetini kat ve kat arttırmaktadır. Yine yanında tercih olarak üzerinde kaymak ile seviş edebilirsiniz. Eğer yaz aylarında iseniz, kaymak yerine dondurma da tercih edebilirsiniz. Dilerseniz yanında küçük bir kâse ile yoğurtla da servis edebilirsiniz. Yoğurt şerbetin, damağınızdaki ağır hissi engelleyeceği için mide rahatsızlığı yaşamazsanız. Bu konuda tercih tamamen sizlere aittir. Şam tatlısının yapılışına göz atarak, bu muhteşem tatlıyı sofralarınıza taşıyarak tüm sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Bir kere denediğinizde favori tatlılar arasında yerini alacaktır. Şimdi ise gelelim Şam tatlısı püf noktalarına.
Şam Tatlısı Püf Noktası
Şam tatlısının en önemli püf noktası, tatlının yağ kullanılmadan yapılıyor olmasıdır. Malzeme listesinde yağ yoktur. Çünkü Şam tatlısının içerisine yağ konulursa, kekten hiçbir farkı kalmayacak. Bu sebepten ötürü kendine has lezzeti ile yağsız olarak yapılır.
Şam tatlısının şerbeti ile hamurunu aynı ılıklıkta eklenirse, daha hoş bir lezzet yakalanmaktadır.
Şam tatlısı yapılırken malzemeler karıştırıldıktan sonra irmik eklenilip, yaklaşık 15-20 dk. Kadar bekletilirse irmik şişerek daha güzel bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Şambali tatlısının en önemli püf noktalarından birisi de pekmezdir. Şam tatlısının lezzetinin aynı hazır tatlılar gibi olmasını sağlamak ve tatlının üzerinin daha iyi kızarması için, tepsinin hamurunu dökmeden önce içine pekmez yayınız ve daha sonra pekmezin üzerine dökülen hamurun da üstüne pekmez gezdiriniz. Pekmez sürme işlemi tamamlandıktan sonra, lezzetinin ve görünüşünün daha güzel olacağını göreceksiniz.
Şam tatlısının şerbetini hazırlarken içine gül suyu, lavanta ve karanfil ile tatlandırabilirsiniz.
İrmiğin sıcaklığı ile birleşen kabartma tozu Şam tatlısının daha iyi kabarmasını sağlar.
Şam tatlısının kaynayan sütüne tarçın ya da vanilya koyarak da tatlandırabilirsiniz.
Vanilya uçucu bir madde olduğundan malzemeler arasında en son eklenen olmalıdır.
180 derecelik fanlı fırında pişirmek tatlının kekinin daha iyi pişmesini sağlar.
Son Şam tatlısı püf noktası ise tatlının mutlaka dinlenmesi ve şerbetini çekmesi gerekmektedir. Bu sebeple şerbeti döktükten sonra üzerini bir tepsi ile kapatınız.
Şam tatlısının lezzet açısından daha güzel bir tat almak istiyorsanız, tatlıyı yaptıktan bir gün sonra servis ediniz. Yani tatlıyı dinlendirmeye bırakınız.