Tepside kek yapmanın püf noktaları; özellikle ilk kez keke yapanlar için önemlidir. Tepsi keki hiç eskimeyen çocukluğumuzu hatırlatan bir lezzettir. Ne kadar yeni kek tarif öğrensek de arada bir tepsi keki canımız bile çeker. Güzel bir tepsi keki yapmak için bazı noktalara dikkat etmekte yara bulunmaktadır. Özellikle kek konusunda kötü tecrübeleriniz varsa aşağıdaki talimatlara harfiyen uymaya çalışın. Bu püf noktalarının bir kısmını kalıp kek veya ıslak kek yapımında da kullanabilirsiniz.
Tepside kek yapmanın püf noktaları nelerdir?
Kabartma tozu ve unu mutlaka eleyerek kullanın.
Kabartma tozunu en son ilave edip çok az karıştırın ve vakit kaybetmeden fırına yerleştirin.
Toz şeker ve yumurtayı çırpmak dışında kesinlikle mikser kullanmayın. Eğer mümkünse slikon veya tahta kaşık tercih edin.
Kullanacağınız yumurtayı birkaç saat evvel buzdolabında çıkartın.
Kekin hamurunu yağlanmış tepsiye döktükten sonra hamurun dağılması için tepsiyi aynı yöne değil bir sağa bir sola çevirin. Hamur kısa sürede dağılır.
Keki önce normal daha sonra kısık ayarda pişirin. Isının her tarafa eşit yayılmasını sağlayan fanlı fırın ayarını tercih edin.
Tepside kek yapmanın püf noktalarından bir diğeri de kullanılan sıvı malzemeye ilişkindir. Eğer gevrek kek severseniz un miktarını azaltıp nişasta tercih edebilirsiniz. Ayrıca sünger kıvamında bir kek yapmak için yoğurt kullanın veya sütle ikisini karıştırın.
Tepside kek çok çabuk pişer. Bu nedenle fırının kapağını açmadan üzeri kızarıncaya kadar bekleyin ve pişip pişmediğini kürden yardımıyla test edin.
Yumurta miktarını çok fazla tutmayın. Kek yumurtada çok kokar. İdeal olan yumurta miktarı maksimum 4'tür. Fakat orta boy bir tepsi için 3 yumurta dahi yeterli olabilir.