{ "title": "Yds Püf Noktaları", "image": "https://www.pufnoktalari.gen.tr/images/Yds-Puf-Noktalari-39933.jpg", "date": "19.01.2024 16:40:14", "author": "Ebru", "article": [ { "article": "
Yds Püf Noktaları konusunu analiz etmek, incelemek ve detaylarıyla öğrenmek için öncelikle YDS'yi tanımak yani YDS'nin ne olduğunu net bir şekilde öğrenmek gerekmektedir. Öncelikle, YDS bir sınav olmasının yanı sıra YDS'nin açılımı, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'dır. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), YDS'nin, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmasını bir talimat şeklinde belirtmiştir. Bu nedenle, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), 7 Nisan 2013 tarihinden beri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmakta ve sınav sürecinden ÖSYM sorumlu tutulmaktadır.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) Nedir?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Nisan ve Eylül ayları olmak üzere bir yılda iki defa yapılmakta olup, toplumun birçok kesimini ilgilendiren merkezi ve temeli dil olan bir sınavdır. Herhangi bir yükseköğretim kurumunda son sınıf olan veya 3. Sınıfında okuyor olmakta olan ve bir yükseköğretim kurumunda kendi alanlarına dayalı bir yüksek lisans programına yerleşmek isteyen öğrenciler, YDS'ye girmek zorundadır. Herhangi bir yükseköğretim programında yüksek lisans programına yerleşmek isteyen üniversite öğrencileri dışında, doçentlik için de adaylar YDS'ye girmek zorundadır. Bunların dışında yurtdışında herhangi bir kuruma atanacak olan kamudaki personeller, mütercim-tercümanlar, Tıpta Uzmanlık Sınavı olan TUS'a başvuran doktorlar, Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı olan DUS'a başvuran diş hekimleri, hâkim ve savcılar, Türk Silahlı Kuvvetleri ya da diğer bir adıyla TSK personelleri, jandarma olarak çalışan personeller veya herhangi bir yükseköğretim kurumunda araştırma görevlisi olarak çalışmak isteyen kişiler, YDS'ye girmek zorundadır.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), 7 Nisan 2013 tarihine kadar KPDS (Kamu Personeli Dil Sınavı) ve ÜDS (Üniversiteler Arası Kurul Yabancı Dil Sınavı) isimlerinde ve iki ayrı sınav şeklinde yapılmaktaydı. KPDS, dil tazminatı amacıyla sınava başvuran kamu personellerinden oluşmaktaydı. YDS'ye göre daha kolay bir sınav olma özelliği vardı. Ancak ÜDS, yüksek lisans, doktora veya sanat alanıyla ilgili yeterliliğini ispatlamak isteyen adayların girdiği bir sınavdı. Ayrıca ÜDS'de, YDS'den farklı olarak alan ayrımı yapılmaktaydı. ÜDS'deki bu alanlar, fen bilimleri, sosyal bilimler ve sağlık bilimleri alanıydı.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) İçerik Olarak Nasıl Bir Sınavdır?

YDS, 80 adet çoktan seçmeli sorudan oluşmakta ve sınav için 2,5 saat yani 150 dakika süre verilmektedir. YDS'de en yüksek puan 100 olmakla beraber 1 sorunun puan değeri 1,25 puandır ve her soruya eşit puan verilmektedir. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı olan YDS'de konu dağılımları incelenecek olursa, kelime bilgisi konusundan 6 adet, gramer yapısı konusundan 10 adet, cloze konusundan 10 adet, cümle tamamlama tarzı sorulardan 10 adet, İngilizce-Türkçe cümle çevirisi sorularından 3 adet, Türkçe-İngilizce cümle çevirisi sorularından da 3 adet, karşılıklı diyalog üzerinden eksik kısmı tamamlama soru tiplerinden 5 adet, verilen bir paragrafı tamamlama tarzı sorulardan 4 adet, verilen bir paragrafta anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulma sorularından 5 adet ve verilen bir paragraftaki yakın anlamlı cümleleri bulma tarzı sorulardan ise 4 adet sorulmaktadır.
" } ] }