Yumuşak poğaça yapmanın püf noktaları; pek çok mayalı hamur yapımında önem arz etmektedir. Poğaça mayalı veya kabartma tozu kullanılarak yapılan bir hamur işi türüdür. Bazı insanlar hazmı kolay olduğu için kabartma tozuyla yapılan poğaçayı tercih ederken bazıları da yumuşak olduğu için tercihini mayalıdan yana kullanır. Mayalı hamurla poğaça yapmak daha riskli ve zahmetlidir. Üstelik mayalanma süresi de hesaba katıldığında daha çok zaman alır. Verine emeğe ve harcanan zamana rağmen her zaman arzu edilen sonuçlar elde edilemeyebilir. Mayalı poğaça hamurunda en ideal olanı poğaçanın yumuşak olmasıdır ve bunu tutturmak her babayiğidin harcı değildir. Eğer yumuşak poğaça yapmak istiyorsanız birçok poğaça yapımında uygulayabileceğiniz aşağıdaki önerilere kulak vermenizi tavsiye ederim.
Yumuşak poğaça yapmanın püf noktaları nelerdir?
Mayalı poğaça hamuru kuru maya veya yaş maya kullanılarak yapılır. Kuru mayanın kullanımı daha pratik olsa da hamurun rengini değiştirdiği için daha az tercih edilir. İster yaş ister kuru maya kullanın poğaçanın iyi kabarıp yumuşaması için maya miktarının iyi ayarlanması gerekir. Örneğin 2 tepsilik bir poğaça hamuru için tavsiye edilen yaş maya miktarı tek kullanımlık küçük mayadır.
Mayayı eğer dondurucudan çıkartarak kullanacaksanız mutlaka 1-2 saat önceden dışarı çıkartın. Üzerine toz şeker ve ılık su dökün. Kaynar su hamurun sertleşmesine neden olur.
Yoğurduğunuz hamur ne kadar yumuşak olursa pişen poğaça da o kadar yumuşak olur. Bunun için bol ılık süt ve su kullanmanız gerekir. Şekil verirken elinizi yağlar iseniz hamurun cıvık olması sizi olumsuz etkilemez.
Hamuru en az 45 dakika dinlendirin. Şekil verip tepsiye dizdikten sonra eskilerin yer mayası olarak adlandırdığı işlemi uygulamalısınız. Tepsiyi yaklaşık 15 dakika fırına koymadan yerde veya tezgâhta bekletin.
Mayalı hamuru ne kadar iyi yoğurur iseniz poğaça o kadar güzel ve yumuşak olur. Bunun için dinlenerek yaklaşık 10 dakika yoğurmaya özen gösterin.
Mayalı poğaçaya şekil verirken oklava kullanmayın ve bezeleri çok küçük tutmayın. Aksi halde mayalı poğaça sert olur.
Yumuşak poğaça yapmanın püf noktalarından bir diğeriyse fırının pişirme derecesi ve süresiyle alakalıdır. Mayalı hamur hızlı pişerse daha yumuşak olur. Bunun için en ideal pişme derecesi 175 olarak tavsiye edilir.