Kefir Yapmanın Püf Noktaları
Kefir Yapmanın Püf Noktaları, Kefir genellikle Kuzey Kafkasya kökenli olup probiyotik bir süt ürünüdür. Oldukça geçmişe dayanan ve Kafkasya'nın sağlıklı ve uzun yaşamalarının sırrı olmaktadır. Genellikle gençlik iksiri olduğunu kabul etmiş olmaktadırlar. Kefir sütün mayalanmasıyla elde edilen ve tadı sodalı bir ayrana ayrıca da kıvamı ise bozaya benzeyen bir içecektir.
Diğer süt ürünlerine göre daha farklı olmakta ve ferahlatıcıdır. Çok eski dönemlere ait olan bu içecek günümüzde oldukça rağbet görmektedir. İlk olarak keçi sütünden yapılan kefir son zamanlarda inek ve köyüm sütünden yapılmaya başlanmıştır. Kefir yapmak oldukça kolay olup hemen hemen herkesin yapabileceği bir içecektir. Kısaca yoğurt yapmaya benzemektedir sadece yoğurt mayası yerine kefir tanesi konularak kefir elde edilir.
Kefir yapmanın püf noktaları nelerdir?
Oldukça kolay bir şekilde yapılan kefirin bazen tadını bayanlar tutturamamaktadır. Kefir yapılırken tadının tutturulabilmesi için bazı püf noktaları bulunmaktadır. Kefir yapmanın püf noktaları çoğu bayan tarafından bilinmese de ben size kısa şekilde açıklayacağım. Çünkü kefir yapılışında püf nokta oldukça önemlidir. Bu püf noktalardan bazıları da şu şekilde sıralanmaktadır: - Kefir mayalanması yapılırken kullanılacak olan süt mutlaka oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Ancak kullanılan süt mutlaka kaynatılmış ve oda sıcaklığına gelmesi beklenmiş olmalıdır.
- Mayalanan sütün üzeri kesinlikle kapatılmamalıdır.
Sadece içerisinde toz girişi engellenecek şekilde kapatılmalıdır mutlaka mayalanan süt hava almalıdır.
- Kefir mayasını yani kefir tanelerini yıkadığınız su klorsuz ve içme suyu şeklinde bir su olmalıdır. Bu da kefir yapmanın püf noktaları arasından olmaktadır.
- Çok kişi kefir süzerken metal süzgeç kullanmaktadır. Hatta süzme işlemi gerçekleştirilirken kullanılan kaşık bile tahta kaşık olmalıdır. Çünkü kullanılan bütün metal malzemeler sütün tadını bozmaktadır ve mayanın ölmesi oldukça kolaylaşır.
- Kefiri koymak için kullanılan malzeme mutlaka cam bir kavanoz olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra koyulan her cismin tadı kefire verebilmektedir.
- Kullanılan kefir mayasının buzdolabında saklandığı takdirde bir miktar süt içerisinde saklanması daha sağlıklı ve lezzetli olmasına neden olur. Bu da en önemli püf noktalardan birisi olmaktadır.
- Uzun süre saklanacak olan kefir mayası mutlaka buzluk içerisinde saklanmalıdır aksi halde kefir mayasında bozulma görülebilir.
19.01.2024 00:40:00
Kefir Yapmanın Püf Noktaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|