Yemek Yapmanın Püf Noktaları
Yemek Yapmanın Püf Noktaları: Yemek, ayakta kalmamızı sağlayan, hayatın tadı tuzu ve yaşama renk katan bir beslenme aracıdır. Yemek yapmak bir sanattır. Güzel ve lezzetli yemek yapmak kabiliyet ister. Kısacası yaşam yemek üzerine kurulmuştur. Önceden çiğ, pişmiş ne bulursa onu yiyen insanoğlu, şimdi artık modern mutfaklarda, modern aletlerle harika yemekler pişiriyor.
Yemek yapma kursları, okulları açılıyor ve iddialı aşçılar şefler yetişiyor. Kadınlarımız da kendi mutfaklarında son derece başarılır yemekler ortaya çıkarıyorlar. Şimdi pratik ve lezzetli nasıl yemek yaparız onun püf noktalarını sıralayalım;
Yemek Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?- Yemek yapmaya başlamadan önce eller sıcak suyla ve sabunla iyice yıkanır. Yapılacak yemek balık, tavuk veya kırmızı etse onlara dokunduktan sonra, başka malzemelere dokunmadan tekrar eller iyice yıkanmalıdır.
- Yapmayı düşündüğümüz yemeğin tüm malzemelerini, yıkayıp hazırlamak gerekir. Bu şekilde yemek yapma sürecinde zaman kaybına uğramayız.
- Seçilen yemek pratik ve kolay yapılır olmalıdır. Ne kadar karmaşık olursa o kadar lezzeti tutturmak zor olur ve gereksiz zaman harcamış oluruz.
- Et yemeği yaparken doğrama tahtamız ayrı, sebze doğrama tahtamız ayrı olmalıdır. Çünkü her gıda ayrı mikroorganizma taşımaktadır ve birbirine bulaşması sağlık açısından oldukça sakıncalıdır.
- Sebze yemekleri yaparken, çok az su ilave ederek pişirilmelidir. Çünkü çoğu sebzeler çabuk pişer ve su fazla olursa yemeğin tüm lezzeti suda kalır.
- Yemek yaparken, genellikle sıcak su ilave ederek pişirmeye alışmak gerekir. Sıcak su yemeğin erken kaynamaya geçmesini sağlar ve daha lezzetli olur.
- Yemeğin baharatlarını önceden koyabilirsiniz, fakat tuzunu kesinlikle pişmeye yakın koymak gerekir.
- Yemeğin tüm malzemelerini tencereye koyduktan sonra, az sulu şekilde kaynamaya başlar başlamaz, ateşi kısıp kapak kapalı halde pişirmek gerekir. Tencerenin kapağını sık sık açıp karıştırmak kesinlikle yanlış bir harekettir.
- Tencereye yağı koyup soğanı ilave ettikten sonra, fazla kavurmak sağlık açısından iyi değildir. Diğer malzemeleri ekleyip pişirmeye geçmek gerekir.
- Zeytinyağlı yemekler yaparken, yağı ateşte fazla bekletmek, yağın tüm besin değerini yok eder. O yüzden mümkün olduğu kadar yağı pişecek olan yemeğin üzerine ilave edip, ondan sonra pişirmek gerekir.
- Zeytinyağlı yemeklere, bir miktar şeker ilave etmek lezzet verecektir.
- Pirinç pilav yaparken, bir miktar şeker ve limon eklemek; şeker pilavın parlak olmasını, limon ise daha taneli olmasını sağlar.
- Makarnaları pişirirken suyuna bir miktar süt katmak, daha lezzetli olmasını sağlar.
- Yemeklerde tereyağı, zeytinyağı kullanmak hem sağlıklıdır hem de yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlar.
- Yemek yapmanın püf noktalarını öğrenmek, yarı yarıya yemeği pratik olarak yapmak demektir. Pişirilen yemek kesinlikle ağzı açık bırakılarak soğutulmamalıdır. Ağzı Kapalı vaziyette dinlenerek soğutulmalıdır.
- Pişirilen yemekler kısa sürede bitecek miktarda yapılmalı ve taze taze yenmelidir. Defalarca ısıtılan yemeklerin besin değeri düşer ve bozulabilir.
20.01.2024 06:24:30
Yemek Yapmanın Püf Noktaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|